آموزش طراحی سایت

فهرست مطالب
چگونه سایت بسازیم؟
چطوری سایت بسازم؟ این سوالات را خیلی در جمع افراد میشنویم و دغدغه این روزهای اکثر مردم این است که میخواهند سایت داشته باشند، اما نمیدانند از کجا شروع کنند. خلاصه اگر به این نتیجه رسیدهاید، که ساخت وب سایت حتی (کوچکترین!) فایدهای برایتان دارد، پس در ادامه این مقاله دیگر صاحب یکی از این وب سایتها خواهید بود؛ البته قبل از آن، بیایید آموزش ساخت وب سایت را به سادهترین شکل ممکن، بررسی کنیم.
این مقاله نظرتان را کامل در مورد طراحی و درست کردن سایت عوض می کند؛ چون در آن خبری از فرآیند و مراحل پیچیده ساخت سایت نیست. حتی اگر هیچ پیش فرضی دربارۀ ساخت سایت هم نداشته باشید، در جریان ماجرا قرار میگیرید.
برای شروع طراحی سایت به چه چیزهایی نیاز است
برای شروع طراحی سایت به چیزهای زیادی نیاز داریم اعم از: دامنه، هاست، سیستم مدیریت محتوا و… که در ادامه به توضیحات آنها خواهیم پرداخت.
دامنه:
اولین و مهمترین قدم برای طراحی سایت انتخاب نام یا دامنه است. نکتهای که حائز اهمیت است این است که دامنه اصلا به هیچ عنوان نباید تکراری باشد. دامنه آدرسی است که در قسمت سرچ گوگل وارد میکنیم پس باید اختصاصی و فقط مختص به یک مورد باشد یعنی دیگر کسی نتواند از آن دامنه استفاده کند و همچنین اسم آن در ذهن مخاطب باقی بماند.
برای اینکه دامنه بخرید فقط کافی است در گوگل سرچ کنید تا سایتهای زیادی را برای شما نمایش دهد؛ سپس فقط باید نام موردنظر خود را وارد کرده و هزینه آن را به دلخواه بهطور ماهیانه یا سالیانه تمدید کنید.
هاست:
در نظر داشته باشید فقط با دامنه نمیتوانید طراحی سایت را انجام دهید چرا که فقط یک نام برای سایت شما است و همچنین نمیتوانید برای نمایش اطلاعات مورد نظرتان آنها را روی یک نام خالی پیادهسازی کنید. درنتیجه لازم دارید یک فضا و حافظه هم خریداری کنید تا اطلاعات در آن وارد شود و سپس در شبکه جهانی اینترنت در دسترس عموم مردم قرار گیرد.
سیستم مدیریت محتوا یا CMS:
سیستم مدیریت محتوا از نامش معلوم است برای چه چیزی مورد استفاده قرار میگیرد ولی ما اطلاعاتی با جزئیات بیشتری را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم. این سیستم، سیستمی است که با آن میتوانید بدون نیاز به دانش برنامهنویسی محتوای سایت خود را مدیریت و کنترل کنید.
شما میتوانید هربار وارد فضای ذخیره سازی اطلاعات سایت یا همان هاست شوید و برای اضافه کردن هرمطلبی به سایت کدنویسی کنید. یک راه دیگری هم برای این کار وجود دارد و آن این است که یک سیستم مدیریتمحتوا بر روی هاست نصب کنید. این راه مدیریت محتوای سایت را برای همه آسان میکند.

هاست چیست:
هاست یا میزبان، قسمتی از یک سرور است، که در ازای مبلغی در اختیار شما کاربران قرار میگیرد. برای راهاندازی و طراحی سایت باید حتما یک هاست خوب و مناسب برای خود پیدا کنید.
ویژگیهای سخت افزاری هاست
فضای هاست مانند هارددیسک و یا حافظه و مموری تلفن همراه شما است که متعلق به شما میباشد تا فایلها، محتوا، قالب و… را بر روی آن ذخیره کنید.
Bandwidth یا پهنای باند:
پهنای باندیک راه ارتباطی است که دادهها از آن طریق انتقال داده میشوند. پهنای باند درواقع مثل اتوبانی است که هرچه عرض آن بیشتر باشد به همان اندازه مسافر در ترافیک نمیماند و سریعتر به مقصدش میرسد. به طور کلی پهنای باند سرعت اینترنت را مشخص میکند؛ یعنی هرچه قدر پهنای باند بیشتر باشد سرعت اینترنت هم به همان اندازه بیشتر است.پهنای باند به 2 عامل اصلی بستگی دارد: اندازه حجم اطلاعات سایت و تعداد بازدیدها.
Control Panel یا کنترل پنل:
در بیان ساده کنترل پنل به معنی یک رابط گرافیکی در تنظیمات ویندوز برای مدیریت کردن بهتر هاست شما است.
شما میتوانید بعد از وارد شدن به کنترل پنل بدون نیاز داشتن به هرگونه کدنویسی به تمام امکانات دسترسی داشته باشید. امکاناتی مانند تغیییر تنظیمات شبکه، مشاهده کردن اندازه حجم مصرف شده و اندازه حجم باقی مانده، تنظیمات مربوط به صدا، نصب کردن سیستم مدیریت محتوا، تنظیم فضای ذخیرهسازی، اضافه کردن دامنه به هاست و… را مدیریت و کنترل کنید.
Addon Domain یا دامنههای اضافه:
با Addon Domain شما این اجازه را دارید که چندین سایت با دامنههای بسیار و محتواهای مختلفی را در هاست خودتان ثبت و بارگذاری کنید کنید. البته این ویژگی معایبی هم دارد مثل:
- از دسترس خارج شدن سایتها
- کاهش امنیت
- کاهش سرعت لود شدن سایت
- تاثیر منفی در سئو
- به تعلیق درآمدن سرویس هاست
Uptime یا آپ تایم:
آپتایم در حالت کلی زمانی است که یک سیستم رایانهای مانند کامپیوتر در حال فعالیت بوده است. آپتایم ویژگی یک هاست خوب را بیان میکند و مهم است چرا که به این اشاره دارد که میزبان شما در دسترس است.
اگر سایت شما در دسترس عموم کاربران نباشد به تجارت و کسبوکار شما لطمه میزند؛ به عنوان مثال سایت های فروشگاهی آنلاین با قطعی سایت، مشتریان خودشان را بهصورت آنی از دست میدهند و علاوه بر این تاثیر منفی در سئو یا رتبه بندی نیز دارد.
Backup یا بکاپ گیری:
امروزه که همه مردم از تلفن همراه استفاده میکنند؛ از انواع کارتهای ذخیرهای مثل مموری، فلش، هارد و… هم استفاده کرده و سعی میکنند که آنها را به بهترین شکل حفظ و نگهداری کنند. برای اینکه اطلاعات شما از روی این سختافزارها پاک نشوند تهیه نسخه پشتیبان از فایلها یا اطلاعات ضروری یا همان بکاپ گیری به شما توصیه میشود.
انواع هاست
هاست ها انواع گوناگونی دارند مانند:
- هاست اشتراکی
- هاست اختصاصی
- هاست مجازی
- هاست ابری
هاست اشتراکی:
در هاست اشتراکی استفاده از یک سرور برای چند کاربر با چندین وبسایت امکان دارد و در این صورت حافظه سرور بین چندین کاربر قرار میگیرد. این هاست به صرفه است و نیازهای سایت را برطرف میکند. اغلب سایتها از هاست اشتراکی ایجاد شدهاند.
هاست اختصاصی:
هاست اختصاصی فقط یک سرور آنهم کاملا متعلق به یک مشتری دارد. کاربرد این نوع هاست زیاد است و اکثرا برای وبسایتهایی با تعداد مخاطبان بالا استفاده میشود.
سرور اختصاصی معایبی مانند داشتن هزینه زیاد، راه اندازی و نصب کردن سیستم عامل و درواقع همه مسئولیت سرور با خود کاربر است، اما در عوض مزایایی هم مانند سرعت و امنیت بالا، مدیریت و ایجاد تغییرات در سرور، دسترسی داشتن به فضا و پهنای باند اختصاصی و… را دارد.
هاست مجازی (VPS):
سرور مجازی که مخفف Virtual Private Server میباشد درواقع میان هاست اختصاصی و هاست اشتراکی است و هزینه مقرون بهصرفهای نیز دارد. ارتقا این سرور راحت است و همچنین دربرابر هاست اشتراکی قابل اعتمادتر است و سرعت بالایی نیز دارد.
هاست ابری:
یکی از انواع هاستها، هاست ابری است که اطلاعات سرورهای دور را ذخیره و مدیریت میکند. در واقع به شما امکان میزبانی سایت به صورت ابری را میدهد.
اینهاست مزایای زیادی نسبت به هاست معمولی دارد و مهمترین مزایای این سایت این است که اگر سرورها دچار مشکل شوند هیچ مشکلی پیش نمیآید چراکه بقیه سرورها به کار خود ادامه میدهند. اینهاست ویژگیهای زیادی نیز دارد که در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم.
- سرعت اشتراک گذاری بسیار بالا است
- همیشه در در دسترس بوده و قابلیت اطمینان بالایی دارد
- تعمیر و نگهداری آن آسان است
جای سایت شما در این کادر خالیست!

انوا ع سایت ها
سایت Static:
سایت استاتیک، سایتی است که هیچ هوشمندی و مدیریتی را ندارد. در این نوع سایت شما نمیتوانید هر زمان که خواستید محتوی سایت را تغییر دهید و اگر حتما لزومی به این کار بود باید دوباره کدها را تغییر داده و آپلود کنید. این سایت برای کارهایی که زیاد جدیتی ندارند مناسب میباشد.
سایت Dynamic:
در طراحی سایت بهصورت داینامیک مالک وبسایت میتواند بهصورت پویا و بدون هیچ کدنویسی هم خود و هم کاربرانش را کنترل کرده و بتواند تمامی مطالب سایت را کنترل کند. امروزه اکثرا از این سایتها استفاده میشود چرا که قیمت مناسبی هم دارد. مانند سایتهای نیازمندیها، سایتهای خبری، تالارهای اجتماعی و…
طراحی سایت با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا:
یکی از روشهای طراحی سایت که امروزه گسترش یافته و بدون هیچ کدنویسی میباشد، استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا است. سیستمهای مدیریت محتوا این ویژگی منحصربهفردی را دارند که شما با استفاده از آنها میتوانید بدون کدنویسی سایت خود را طراحی و سپس ایجاد کنید.
سیستمهای مدیریت محتوا دارای عیبهایی نیز هستند:
- نیاز به یک ارتقادهنده برای اضافه کردن قابلیت های خاص و ویژهای دارند
- در تغییر دادن کدهای قالب انواع سیستمهای مدیریت محتوا محدودیت دارند
سیستمهای مدیریت محتوا انواع مختلفی هم دارند مانند دروپال، وردپرس، جوملا و… که از بین این موارد وردپرس بیشترین کاربران را به خود اختصاص داده است و بعد از آن نیز جوملا مورد استفاده همگان قرار گرفته است.
حرف آخر:
یادگیری طراحی سایت برای کسانی که به این کار علاقه دارند راحت است ولی در ابتدا باید اهدافتان را مشخص کنید. شما میتوانید در هر دو زمینه فرانتاند و بکاند فعالیت کنید. اگر میخواهید طراحی قالب انجام دهید فرانتاند برای شما گزینه خوبی است ولی اگر میخواهید با کاربران تعامل کنید بک اند برای شما خوب است.
به هر حال شما باید علاقه خود را در اولویت قرار دهید و همچنین بر اساس استعداد خود تصمیم بگیرید تا به مشکلی برنخورید. شما با خواندن مطالب بالا و انجام همهی مراحل بهراحتی میتوانید برای خود و کسبوکارتان وبسایتی طراحی کرده و با مشتریان و مخاطبانتان تعامل کنید و با آنها در ارتباط باشید. طراحیسایت مهمترین کار برای شروع هر شغلی است که سبب رشد و رونق کار میشود.